Partners die gehuwd zijn in gemeenschap van goederen hebben een gezamenlijk vermogen. Ook samenwoners kunnen samen één rekening openen en beleggen. Op deze manier kun je een beleggingsdoel ook sneller behalen. Hoe gaat dat en wat als jullie toch weer bij elkaar weg gaan?

Samen beleggen is eigenlijk ook wel zo logisch. Waarschijnlijk heeft jouw partner hetzelfde beleggingsdoel als jij. Waarom zou je dan niet samen zorgen dat het doel wordt bereikt? Het is ook wel zo leuk om samen te overleggen waarin jullie willen beleggen en wat de gezamenlijke strategie is.

Hoe start je met beleggen?

Je kunt gaan voor aandelen in een bepaald bedrijf, maar op die manier neem je een onverantwoordelijk groot risico. Je moet het risico namelijk wel spreiden over meerdere bedrijven en zelfs segmenten en werelddelen. Op deze manier voorkom je dat je in één keer een groot deel van jouw vermogen kwijt raakt. Binnen een paar minuten kun je een beleggingsrekening openen en gelijk beginnen met beleggen.

Kun je sparen inruilen voor beleggen?

De spaarrente is gelijk te stellen met nul. Voor een goed rendement kun je dus niet meer vertrouwen op het sparen. Ook niet als je het geld voor meerdere jaren vastzet in een deposito. Maar toch vervangt het beleggen het sparen niet volledig. Om het huishouden draaiende te houden heb je geld nodig om de wasmachine te vervangen en de auto te laten repareren. Het geld dat je gebruikt om te beleggen is geld dat je op korte termijn niet nodig hebt. Sparen blijft dus noodzakelijk.

Wat als jullie relatie het niet overleeft?

Bij gehuwden kun je onderscheid maken tussen een huwelijk in gemeenschap van goederen en op huwelijkse voorwaarden. Bij in gemeenschap van goederen heeft elk recht op de helft. Bij huwelijkse voorwaarden is de verdeling afhankelijk van wat er is vastgelegd bij de notaris. Samenwoners verdelen het bedrag gebaseerd op wat er per persoon gestort is. Als het dezelfde bedragen zijn, gaat het belegd vermogen gewoon door tweeën bij het weer uit elkaar gaan.

Elkaars stok achter de deur

Een bijkomend voordeel van het samen beleggen is dat jullie elkaar kunnen wijzen op de noodzaak om het beleggingsdoel ook echt te halen. Het lijkt misschien verleidelijk om een deel van het bedrag te gebruiken voor een vakantie, maar door het samen beleggen blijft de focus beter op het doel gericht.