Wist u dat het relatief eenvoudig kan zijn om geld te besparen? Door op het oversluiten van uw leningen te besparen kunt u uw maandelijkse rentekosten drukken, waardoor u op jaarbasis aanzienlijk minder geld kwijt bent voor uw leningen. Leningen komen in verschillende vormen voor, waarbij u mogelijk niet precies weet welke leningen u heeft lopen. Denk aan een auto die u maandelijks afbetaalt, het abonnement van uw mobiele telefoon, enzovoorts. Over deze leningen betaalt u net als bij een reguliere lening via een kredietverstrekker een rente. Een verkoper kan uw betaling immers niet direct gebruiken en zal hier dus een vergoeding voor moeten krijgen: de rente die u maandelijks betaalt.

In dit artikel beschrijven we wat het oversluiten van uw lening is, hoe het oversluiten van een lening in z’n werk gaat en voor wie dit interessant kan zijn.

Hoe werkt het oversluiten van een lening?

Het idee achter het oversluiten van een lening is eigenlijk heel eenvoudig: u sluit al uw leningen in een keer af en sluit tegelijkertijd een nieuwe lening af bij een externe kredietverstrekker. Het is overigens niet altijd zo dat u meerdere leningen tegelijkertijd samenvoegt in een nieuwe lening. Zo kan het bijvoorbeeld ook interessant zijn om slechts een of twee leningen over te sluiten, afhankelijk van de rente die u over de verschillende leningen betaalt. Bij het oversluiten van een lening kunt u uw huidige leningsvorm behouden, maar ook voor een ander type lening kiezen.

Een lening oversluiten laat uw maandlasten dalen, doordat de rente van de nieuw af te sluiten lening lager is dan de rente die u over uw lopende leningen betaalt. Het oversluiten van leningen is logischerwijs alleen mogelijk als u uw lopende leningen in een keer kunt afbetalen, wat vaak het geval is.

De lening die u met een creditcard afsluit is een van de duurste leningen. Bij het gebruik van een creditcard betaalt u een veel hogere rente dan u bij andere leningen doet. Dit maakt dat het verstandiger is om uw lening over te laten sluiten naar een persoonlijke lening!

Voordelen van een lening oversluiten

Niet alleen heeft het oversluiten van een lening het effect dat uw maandlasten lager uit zullen komen, ook profiteert u van enkele andere voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het inzicht in uw financiële situatie wat het oversluiten van een lening u biedt. Voortaan weet u precies wat de hoogte van uw lening is, welke maandlasten dit met zich meebrengt, enzovoorts. Door bij uw nieuwe lening voor een kortere looptijd te kiezen, kunt u op termijn nog eens extra op uw rentekosten besparen.

Tip: let goed op de voorwaarden die voor uw nieuwe lening gelden! Soms lijkt een lening bij een andere kredietverstrekker aantrekkelijker door een lagere rente, maar zijn de voorwaarden veel minder gunstig.

Het oversluiten van uw lening

Voordat u een lening over kunt sluiten naar een externe kredietverstrekker, is het zaak om goed te kijken naar het type lening wat u momenteel heeft. Het is namelijk niet altijd mogelijk om een lening over te laten sluiten. Voorbeelden van leningen die u in ieder geval wel over kunt sluiten of samen kunt voegen zijn een creditcard of de mogelijkheid om gespreid te betalen in webwinkels, een aankoop op afbetaling, een winkelpas om gespreid te kunnen betalen, een lening doordat u rood staat op uw bankrekening, etc. Het spreekt voor zich dat ook een doorlopend krediet of een persoonlijke lening over te sluiten is.

Niet in iedere situatie geldt dat het oversluiten van een bestaande lening interessant is. Denk aan een lening met en hele lage rente, die veel lager is dan de rente die u bij het afsluiten van een nieuwe lening betaalt. Zoals reeds beschreven is het daarbij van de voorwaarden van een lening afhankelijk of het oversluiten hiervan interessant voor u is.

Tip: maak gebruik van een online vergelijkingstool om te berekenen of het oversluiten van een lening voor u interessant kan zijn! U kunt hierbij berekenen wat de kosten voor het afsluiten van een nieuwe lening zijn, op basis waarvan u kunt bepalen of deze kosten lager zijn dan uw huidige kosten.

Een lening direct online oversluiten

Bij veel kredietverstrekkers wordt de mogelijkheid van een lening oversluiten geboden. U kunt hierbij contact opnemen met uw nieuwe kredietverstrekker, die u vervolgens helpt bij het oversluiten van uw verschillende leningen. Ook kunt u een adviseur benaderen om u bij dit proces te begeleiden. Net als bij het afsluiten van uw oude leningen zult u ook bij het afsluiten van een nieuwe lening documenten naar de kredietverstrekker moeten sturen. Denk aan een kopie van uw identiteitsbewijs, een kopie van uw inkomen en bankafschriften, enzovoorts. Op basis van deze gegevens kan de kredietverstrekker uw kredietwaardigheid beoordelen, waarmee de kredietverstrekker grote financiële risico’s uit de weg gaat.

Het merendeel van de kredietverstrekkers biedt tegenwoordig de mogelijkheid om documenten online te uploaden. Dit maakt het steeds makkelijker om uw kredietwaardigheid snel aan te tonen!