Maar liefst driekwart van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Toch weet ruim 43% niet precies waar ze voor verzekerd zijn én of ze wel voldoende verzekerd zijn. En dat is wel belangrijk wanneer je je nabestaanden niet met onverwachte kosten wil achterlaten.

Daarom geven we je een aantal tips die jou helpen bij het afsluiten van de juiste uitvaartverzekering. Zo ben jij altijd bewust verzekerd.

 

  1. Bedenk wat jouw wensen zijn

Wanneer je komt te overlijden heb je in Nederland twee mogelijkheden. Je wordt begraven of je wordt gecremeerd. Daarna zijn alle keuzes voor de invulling van je uitvaart oneindig. Waar de een kiest voor een uitgebreide dienst met veel genodigden, kiest de ander voor een sobere uitvaart in besloten kring.

 

De kosten van een uitvaart zijn daardoor sterk afhankelijk van de persoonlijke wensen. Waar de een aan een verzekerd bedrag van €6.500,- genoeg heeft, is het bij de ander verstandiger om een bedrag rond de €11.000,- te verzekeren.

 

Daarom is het goed om – voordat je een uitvaartverzekering afsluit – je wensen van dat moment op een rij te zetten. Het kan natuurlijk zo zijn dat je wensen in de loop der jaren veranderen, maar dat is geen probleem. Je kunt je verzekering altijd aanpassen.

 

  1. Bereken de kosten van jouw uitvaart

Wanneer je duidelijk hebt wat jouw uitvaartwensen (ongeveer) zijn, kun je een goede schatting maken van de kosten. Heb je geen idee wat een uitvaart kost? Dan kun je met behulp van de uitvaartkostenmeter een goede schatting maken.

 

Overigens is de uitvaartkostenmeter ook een goede tool om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van een uitvaart. Dus ook wanneer je niet goed weet wat jouw wensen zijn, is de uitvaartkostenmeter een goed startpunt voor het kiezen van een passende verzekering.

 

  1. Sluit een verzekering af die past bij jouw wensen

Weet je wat jouw wensen zijn en heb je een idee van de kosten? Dan is het ook een stuk makkelijker om de juiste verzekering te kiezen. Er zijn verschillende mogelijkheden om je uitvaart te financieren. Een verzekering is de meest gekozen optie. Driekwart van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering.

 

Je hebt de keuze tussen een pakketverzekering en een kapitaalverzekering. Bij de pakketverzekering verzeker jij je voor een vast aantal diensten en krijg je een aanvullend bedrag wat nabestaanden vrij kunnen besteden aan jouw uitvaart. Bij een kapitaalverzekering krijgen nabestaanden alleen een geldbedrag dat ze kunnen besteden aan jouw uitvaart.

 

  1. Schrijf kinderen bij op je verzekering

Veel mensen sluiten een uitvaartverzekering af wanneer ze kinderen hebben. Je wilt nageslacht namelijk niet met onverwachte kosten opzadelen. Bij Monuta kun je kinderen tot achttien jaar gratis meeverzekeren. Het enige wat je hoeft te doen is ze bij te schrijven op je polis.

 

  1. Leg je uitvaartwensen vast in je testament

Wanneer je in goede gezondheid leeft, is jouw uitvaart niet een makkelijk onderwerp dat je tijdens een kopje koffie aansnijdt. Daarom kan het handig zijn om jouw uitvaartwensen vast te leggen. Zo hoeven nabestaanden zich niet af te vragen wat jij op jouw uitvaart zou willen. Je kunt je wensen online vastleggen, een afspraak maken met een uitvaartverzorger bij jou in de buurt of je wensen vastleggen bij de notaris. Zo blijven nabestaanden niet met vragen achter.

 

Al deze stappen doorlopen? Dan ben jij bewust verzekerd!