Ongeveer 40% van de zzp’ers bouwt geen pensioen op. Hierdoor dreigt voor een grote groep Nederlanders een ernstig pensioentekort. Je hoeft jaarlijks geen vele duizenden euro’s te storten, maar bouw in ieder geval iets op. Jaren achter elkaar zonder een opbouw vang je niet of nauwelijks weer op.

Zzp’ers hebben niet als eerste prioriteit om een kapitaal op te bouwen voor na de pensionering. Aan de ene kant is dat logisch. Je moet ervoor zorgen dat je nu rond kunt komen. Aan de andere kant is het niet verstandig. Zodra je nog maar een aantal jaren vóór de pensioendatum zit, kun je niets meer doen aan het grote tekort.

Jaarlijks heb je namelijk recht om een deel van je bruto inkomen te gebruiken ter aanvulling op jouw pensioen. Dit wordt de zogenaamde jaarruimte genoemd. Niet benutte jaarruimte kun je doorschuiven naar de toekomst, maar niet onbeperkt.

Heb je geen kapitaal beschikbaar om te reserveren? Zorg in ieder geval voor een kleine opbouw. Open een lijfrente banksparen en leg opzij wat je kunt missen. De storting is aftrekbaar en je bouwt in ieder geval iets op.